Publicitate

Lovitură de teatru dată de Grindeanu-corvetele lui Colos,,abrogate”!

Joi seara, Premierul Sorin Grindeanu, a declarat că Executivul va abroga hotărârea de guvern din decembrie, cu privire la achiziția de corvete, deoarece nu ar fi fost dată în mod legal. „Vom abroga hotărârea de guvern dată în decembrie pentru că n-a fost dată în mod legal. Trebuia să existe înainte un memorandum care să fie aprobat în Parlament. Orice investiție în acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobată de către Parlament, deci pașii sunt cât se poate de clari. Se abrogă, se merge cu memorandum în Parlament. Parlamentul aprobă sau nu, după care se vine în Guvern cu o hotărâre de guvern de acest tip. Nu s-au respectat acei pași, tocmai de aceea trebuie să abrogăm această hotărâre de guvern”, a declarat Premierul Grindeanu, la Antena 3.

Pe 29 noiembrie 2015, Guvernul Cioloş a adoptat hotărârea cu privire la aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ”Corveta multifuncțională”. „Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanțele și procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare „Corveta multifuncțională” în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA — proiect 10514, construite și dotate în Șantierul Naval Damen Galați S.A., precum și a suportului logistic inițial. Valoarea estimata a programului, pe întreaga perioadă de șapte ani, este de 1,6 miliarde euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse și achiziția munițiilor și suportul logistic inițial, care include și instruirea echipajelor”, a fost anunțul făcut de Guvernul Cioloş, printr-un comunicat. Conform acestuia, în cadrul Studiului de concept pentru produsul ”Corveta multifuncțională”, elaborat de Ministerului Apărării Naționale, din 13 proiecte de corvete analizate, patru proiecte pot satisface cerințele Forțelor Navale Române. Construcția și dotarea navelor se vor realiza în România, la Șantierul Naval Damen Galați S.A, parte a Damen Shipyards Group-Olanda. Din comunicatul Guvernului Cioloş aflăm următoarele informații: „Conform procedurii specifice avute în vedere, activitățile compensatorii aferente contractului se vor desfășura prioritar în următoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilități ale forțelor navale române, realizarea facilităților de instruire, constituirea centrului de mentenanţă și a facilităților de depozitare a munițiilor în România. Inițierea programului strategic de înzestrare „Corveta multifuncțională” și realizarea navelor în România ar reprezenta o oportunitate importantă de dezvoltare, atât pe orizontală, în industria de profil națională, cât și în spectrul mai larg, al altor companii românești”. Pe 23 februarie, fostul premier, Dacian Cioloș și fostul ministru al Apărării, Mihnea Motoc susțineau că hotărârea de guvern privitoare la corvete stabilește doar procedura de achiziție şi nu reprezintă un contract semnat sau aprobat, altfel încât abrogarea HG nu poate avea ca temei nerespectarea condițiilor legale de adoptare.

De asemenea, Liviu Dragnea, Președintele PSD și al Camerei Deputaților, a declarat pe 22 februarie că este „ilegală” și trebuie abrogată hotărârea de guvern care stabilește procedura de achiziție a corvetelor pentru Armata Română . „Acolo este o problemă serioasă. (…) În situația respectivă acea hotărâre de guvern nu putea fi adoptată fără să existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu că va face Guvernul — și trebuie să facă — să abroge acea hotărâre de guvern și să reia procedura legală care înseamnă eventual memorandum în Guvern, solicitarea de la Parlament pentru aprobare după care să purceadă la hotărârea de guvern care să aibă un rezultat sau altul”, a declarat lideul PSD, la Antena 3. Liviu Dragnea a menționat şi tehnicile ce trebuie avute în vedere în achiziția acestei tehnici şi anume : prețul, utilitatea, „dimensiunea offset-ului”, dar și „poziționarea strategică cu partenerii din NATO”. „Aici vorbim de un profund interes național, major. La orice achiziție se ajunge trebuie să se ajungă pe cale legală. Deci acea hotărâre de guvern trebuie să fie abrogată. Asta e prima condiție. A doua condiție — trebuie să vedem care e cea mai folositoare variantă pentru statul român din toate punctele de vedere. Din punct de vedere al prețului, din punct de vedere al dimensiunii offset-ului în România, din punct de vedere al utilității tehnicii militare respective și din punct de vedere al poziționării noastre strategice cu partenerii din NATO. Toate aceste elemente trebuie luate în calcul pentru că așa face orice țară din lume”, a precizat Preşedintele PSD. De asemenea, liderul PSD a adus în discuție nevoia de dezvoltare a sistemului de apărare românesc, pentru care au fost alocați peste 2% din PIB. „Asta nu înseamnă că banii ăștia vor fi aruncați pur și simplu. În primul rând noi trebuie să dezvoltăm sistemul de apărare românesc, dar în același timp trebuie să dezvoltăm într-un mod inteligent relațiile cu partenerii noștri strategici”, a mai adăugat Dragnea.

Distribuie dacă ți-a plăcut!Share on Facebook64Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on Tumblr0Share on LinkedIn0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *