Publicitate

ALIN CHIRILĂ, la masa COMISARILOR EUROPENI !

Agenda Urbană a Uniunii Europene, dezbătută în cadrul clusterului „Convergență economică și socială, coeziune și incluziune”

„Preluarea, pentru prima dată, a Președinției Consiliului Uniunii Europene reprezintă o oportunitate istorică pentru România. Prin urmare, este o mare onoare pentru noi să contribuim la activitățile aferente Președinției Consiliului UE, dar și o provocare, deoarece ne aflăm în fața unor momente foarte importante pentru Uniunea Europeană, în context general, dar și pentru domeniul coeziunii și cooperării teritoriale, domenii de care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) este responsabil”, a afirmat astăzi, 11 ianuarie, domnul Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în MDRAP, în cadrul clusterului „Convergență economică și socială, coeziune și incluziune”, desfăşurat la Palatul Victoria, în prezenţa Colegiului Comisarilor Europeni.

În acest context, domnul Chirilă a subliniat că dorim să contribuim la eforturile depuse în ultima perioadă de a sprijini și promova dimensiunea teritorială a politicii de coeziune, în acord cu rolul major pe care îl are pentru eficientizarea politicilor publice și pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor europeni. În domeniul cooperării teritoriale, în prezent, MDRAP identifică măsurile de îmbunătățire a activităților din cadrul strategiilor macro-regionale, iar, în timpul Președinției, va fi elaborat un set de concluzii ale Consiliului, pe baza raportului Comisiei Europene referitor la implementarea strategiilor macro-regionale, care va reprezenta o poziție politică de orientare a activităților din cele 4 strategii macro-regionale existente la nivel european.

Pentru coeziunea teritorială, eforturile se vor concentra pe procesul de revizuire a Agendei Teritoriale, în conformitate cu calendarul stabilit în cadrul Președinției bulgare din primul semestru al anului trecut, respectiv pe stabilirea scopului strategic al Agendei Teritoriale 2020+, continuarea dezbaterilor privind conținutul Agendei Teritoriale 2020+ și identificarea mecanismelor de implementare a Agendei Teritoriale 2020+. De asemenea, dorim să sprijinim implementarea conceptului de zone urbane funcționale la nivelul UE, în acord cu relevanța pe care o deține pentru asigurarea coeziunii teritoriale.

„În domeniul dezvoltării urbane, toate eforturile vor fi depuse pentru implementarea și continuarea Agendei Urbane a Uniunii Europene. Lansarea acestei platforme a reprezentat trecerea cooperării informale din domeniu la un alt nivel, pe lângă structurile europene și statele membre participând acum și orașele europene. Astfel, se poate asigura participarea tuturor actorilor relevanți în procesul de îmbunătățire a cadrului de reglementare, de finanțare și de cunoștințe de la nivel european. Ne dorim ca reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu dezvoltarea urbană, din 13-14 iunie 2019, să reprezinte un moment de reafirmare a suportului politic pentru Agenda Urbană a UE”, a precizat domnul secretar de stat Virgil-Alin Chirilă.

Comisarii europeni au felicitat responsabilii şi experţii care gestionează dosarul „Agenda Urbană a Uniunii Europene” pentru eforturile depuse, pentru contribuția adusă şi pentru obiectivele pe care şi-au propus să le atingă în timpul Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Distribuie dacă ți-a plăcut!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on Tumblr0Share on LinkedIn0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *